nov
2015

Digitalt men ändå analogt

Finns det någon som fortfarande har en gammaldags kamera, ni vet en sådan där med film i stället för SD-kort? Det är väldigt ovanligt och handlar för det mesta om professionella fotografer oh amatörer som är villiga att lägga ner mycket pengar på sin hobby. De allra allra flesta nöjer sig med mobilen, eller möjligen en separat digitalkamera. Kvalitetsskillnaden är inte så stor, och för den som inte är väldigt duktig så är det snarare så att bilderna blir sämre med en traditionell kamera än en digital.

Fotoalbumen har också till stor del ersatts med digitala arkiv, vilket väl är både bra och dåligt. Bra för att bilderna inte förlorar i kvalitet oavsett hur länge de sparas. Dåligt för att det är lite opersonligt; att bläddra tillsammans i en fotobok är mer intimt än att sitta framför en skärm och stirra. Det är också svårt att hänga upp digitala foton på väggen. Vi har dock upptäckt att det finns någonting som kan kombinera de båda två och som kommer att bli en av våra julklappar i år.

Digital framkallning
Vem som helst kan skriva ut sina foton med en skrivare hemma, men kvalitén blir därefter. Hemmaskrivare och papper är helt okej till vardagsbruk, men inte så mycket mer än så. Det finns dock en lösning: framkalla sina foton digitalt. Det fungerar på så sätt som att man skickar sina digitala bilder till ett företag som sysslar med digital framkallning. De korrigerar sedan bilden och skriver ut den på ett högklassigt fotopapper, och vips! Så har man fått ett klassiskt fotografi. Det är det vi gjort med bilder på barnen och nu ska vi rama in dem som julklappar till deras far- och morföräldrar. Vi vet att de kommer att uppskatta det mycket.

framkallning

Alltid roligt med framkallning!

Vi anlitade Götaplatsens Foto, som ordnar digitalfoton ända upp till 100×200 cm. SÅ stora bilder behövde vi inte, det är ju hela två kvadratmeter! Fotona är i storlek 30×20 cm, betydligt mer hanterbart. Vi är mycket nöjda med resultatet och det är omöjligt att tro att det är någonting annat än klassiska fotografier. Nu ska vi bara hitta fina ramar också, så är mor- och farföräldrarnas julklappar klara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.