maj
2017

Påtande i trädgården

Det är kul att påta i trädgården. Avslappnande på något vis. Visst består det också av en hel del hårt arbete, men det är ju också positivt, på sitt sätt. Att klippa gräset kanske inte är världens roligaste sysselsättning, men man får ju i alla fall motion. Men det är en alldeles speciell känsla att sköta om sina växter, se dem gro, växa upp och, i vissa fall, sedan ätas! För även om vi inte behöver odla grönsaker för husbehov längre (i alla fall de av oss som inte är bönder), så är det ändå någonting som många av oss tycker om att göra. Det är ju lite extra speciellt att odla sin egen mat, som man kämpat och slitit med i månader, och i vissa fall, när det gäller exempelvis fruktträd, åratal.

Hjälp växterna överleva kylan
Men självklart så handlar det inte bara om att odla grönsaker, frukter och kryddor. Vi vill ju även ha det fint och färggrant i våra trädgårdar, med mängder av olika sorters blommor. Det är inte alltid det lättaste, då många fina blommor inte riktigt är anpassade för hårdare svenskt klimat. Mången växt har gått en för tidig död till mötes i svenska trädgårdar, på grund av frostiga vårnätter. Men det går ändå att börja odla rätt så tidigt på året för att sedan plantera ut växterna i trädgården när den värsta frostrisken är över. Ett växthus ger en en stor mängd extra möjligheter att odla sin trädgård. Dels kan man komma igång tidigare än om man planterar ”utomhus”, och dels kan man där även odla sådant som normalt inte alls fungerar i svenskt klimat (apelsiner, exempelvis, och många andra växter från varmare klimat).

Många olika sorter
Växthus finns i flera olika varianter. Odlingsväxthus, till exempel, är i huvudsak till för mer praktiskt odlande, där målet är att förlänga odlingssäsongen, och passar så utmärkt för den som vill börja förodla tidigt på våren, och sedan fortsätta skörda frukterna av sitt arbete långt in på hösten. Ett litet odlingsväxthus är också billigt och kan fås för under tusenlappen, även om många nog tycker att ett sådant är lite väl litet 4 – 5 tusen kronor får man då nog räkna med om man vill ha något som rymmer lite fler växter och som man kan vistas i och pyssla om sina plantor. Odlingsväxthus är då vanligen tillverkade i plastmaterial, med en grund av stål, och även om de kanske inte är jordens vackraste fyller de väl sitt syfte – det är ju trots allt växterna som är det viktigaste.

Mer klassiska växthus, i glasmaterial, kostar då en hel del mer, men är å andra sidan ett sant nöje att vistas i – och dessutom ser det väldigt fina ut. Sådana växthus är mer av en investering och man bör kanske till att börja med satsa på ett odlingsväxthus, så att man kan komma underfund med om hur mycket ”odlingsglädje” man har. Själva har vi än så länge bara ett odlingsväxthus, från wexthuset.com, men känner definitivt att vi nog vill skaffa en dyrare och mer exklusiv variant någon gång i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.